Hoog boven in de nok van de schuur was een uilenkist bevestigd, met een vlieggat naar buiten. Een vrijwilliger van stichting ''Hofvogels'' ging voorzien van handschoenen en een emmer via een ladder richting de uilenkast (moet je volgens mij geen hoogtevrees hebben).

Eenmaal bij de uilenkast aangekomen, werd het deurtje geopend en werd met een luidde schreeuw naar beneden geroepen, dat er vier jongen in zaten. Deze jongen werden voorzichtig in de emmer gezet, om vervolgens via de ladder naar beneden te worden gebracht.

vier kerkuilenBeneden zaten behoorlijk wat toeschouwers om het ringen en natuurlijk de jonge kerkuilen eens van dicht bij te kunnen zien. Vogelringer Leonard zat beneden ook klaar om de ringen bij de “uilskuikens” aan te brengen. Tussen de jonge kerkuilen zat een behoorlijk verschil in grote, dit komt omdat het vrouwtje om de dag een ei legt en dus ook de jonge uiltjes om de dag worden geboren. De jonge kerkuilen krijgen een open voetring om hun poot, zo,n open voetring kun je dus weer van de poot afhalen, maar dit is natuurlijk niet de bedoeling bij een nog levende kerkuil. Anders wordt het natuurlijk als zo,n uil op welke manier dan ook dodelijk verongelukt en word gevonden. Op zo,n ring staat een nummer, een jaartal en vogeltrekstation Arnhem, onze vogelringer Leonard heeft deze gegevens dus netjes op papier gezet en opgestuurd naar dit vogeltrekstation en zo kan dus achterhaald worden, waar deze kerkuil geboren is, hoeveel jongen of er in het nest zaten, hoe oud deze is en hoe ver hij / zij van de geboorte plek af is gevonden. Toch is het niet echt handig om als leek met zo,n dode kerkuil aan de haal te gaan, want voordat je er erg in hebt zit je in grote moeilijkheden, deze uilen zijn dus ook bij de Wet beschermd en mag je levend of dood niet in je bezit hebben. Beter is het om hem / haar te laten liggen en iemand van de vogelwerkgroep of de dierenambulance in te schakelen.

kerkuil ringen 2Voordat de “uilskuikens” terug worden geplaatst, worden ze gewogen, wordt de vleugellengte opgemeten en de voetring nog een keer met een speciale tang aangeknepen, dan is het zover dat ze terug mogen in de uilenkast en hopen we met zijn allen, dat ze nog lang en gelukkig zullen leven.