kerkuil gaasHet was zondagmorgen 31 juli 2016, toen om 10.00 uur bij Han Brinkcate de telefoon over ging. Zo als gewoonlijk pakte Han de telefoon op en kreeg een melding door van iemand uit Delden, waar een witte uil vast in het gaas zou zitten.

Onder het motto niet wachten maar gaan sprong Han in zijn auto en ging naar het genoemde adres toe. Daar aangekomen namen de bewoners hem mee naar achteren en wat Han daar te zien kreeg was wel echt emotioneel. Geheel vastgewerkt in het harmonicagaas zat een prachtige kerkuil. Dit is een reddingsactie waar per direct hulp bij moest komen, dus belde Han zijn eigen dierenambulance.

Henk Meertens had deze dag dienst en moest met spoed uit Markelo komen. Eenmaal ter plekke werd in een kort overleg een poging gewaagd om de kerkuil zonder verdere verwondingen te veroorzaken uit het gaas te knippen. Han zijn taak was om de kerkuil te behoeden voor de knipschaar, terwijl Henk het gaas doorknipte. Het lukte hen om de kerkuil zonder verdere kleerscheuren te bevrijden uit het harmonicagaas. Henk was inmiddels aan het bellen met de roofvogelopvang in Barchem, want om deze kerkuil direct de vrijheid terug te geven bleek ons geen goed idee, daar deze kerkuil erg ligt aanvoelde. Barchem heeft de kerkuil tijdelijk opgenomen. Blijft bij ons wel de vraag hoe het mogelijk is dat deze kerkuil zich zo heeft vastgewerkt?

 

 

Foto: Kerkuil Han Brinkcate