In Twente is de bosuil (Strix aluco) in de bossen, in stadsparken en op begraafplaatsen met oude holle bomen een vrij algemene verschijning. De meeste uilen jagen s,nachts, zo ook de bosuil, geheel geruisloos vliegend en aldoor luisterend en kijkend naar bewegingen op de grond vervolgd hij / zij haar weg door het donker op jacht naar die ene prooi.

Hun prooi bestaat overigens niet alleen maar uit muizen, zoals veel mensen vaak denken, vissen, vogels, reptielen, amfibieen, kleine knaagdieren en insecten vormen een lekker maal voor deze uilen soort.

bosuilen boomReeds in november al laat het mannetje zijn roep luid en duidelijk horen, waarop het vrouwtje veelal antwoord. Horen doen we ze dus wel, maar te zien krijgen wordt moeilijk. Het blijkt, dat de bosuil man en vrouw hun leven lang bij elkaar blijven, als een partner overlijd, zoekt de overgebleven uil wel weer een nieuwe liefde. Uilen kunnen hun ogen niet in de kassen draaien, daarom kunnen ze hun nek bijna helemaal draaien. Vroeg in het voorjaar zo ongeveer half maart heeft het vrouwtje in een holle boomstam (meestal) 4 eieren, die wittig van kleur zijn gelegd. Deze eieren worden in precies een maand uitgebroed. De jongen blijven 32 dagen in hun nest, waarna ze dit verlaten en in de buurt op takken (takkelingen genaamd) of de grond gaan zitten. Dit is voor onze jonge bosuilen een zeer gevaarlijke tijd ook al omdat ze nu voor mensen een aaibaarheidsfactor van 100% hebben. Wollig en grijs gekleurd zitten ze daar dan bosuil te wezen. Veel mensen vinden dit zielig en pakken deze jonge bosuilen op en eenmaal opgepakt weten ze niet waar ze er mee naar toe moeten. Vaak wordt een jachtopziener of een dierenambulance gebeld voor hulp. Nu wordt het pas zielig voor de jonge bosuilen, daar er nu onnodig mee gepakt wordt.

bosuilen takkenAan het eind van het liedje komen ze ergens dank zij u in een vogelopvang terecht en dit terwijl pa en ma bosuil ze gewoon verder zouden hebben verzorgd. Blijf gewoon van deze jonge bosuilen af. Kijk er naar en geniet ervan, meer is er gewoon niet. Ook de bosuilen produceren braakballen. Het maagsap van uilen is te zwak om haren, veertjes en botjes te verteren, vandaar dat ze dit spul in uilenballen of braakballen weer uit kotsen. Soms kun je in deze braakballen vogelringetjes vinden, die om de poot van een gevangen prooidier zat. Tja! Al met al zijn bosuilen nog niet zo gek. Bosuilen blijven zomer en winter in hun vaste territorium (is leefgebied).