Postadres: Beatrixstraat 21 7491 EN DELDEN Telefoon: 06-30704810

HET LEVEN VAN DE FUUT.

futen

Podiceps cristatus.

TEKST & FOTOGRAFIE: HAN BRINKCATE. DELDEN 2017.
LET OP! OP AL DEZE FOTO'S ZITTEN AUTEURSRECHTEN.
futen baltsendEigenlijk is de fuut wel een van de mooiste watervogels, die Nederland rijk is. Ondanks dat deze vogel het door de watervervuiling in het verleden erg moeilijk heeft gehad, kunnen we nu stellen dat door de verbetering van de waterkwaliteit het ook weer stukken beter gaat met de fuut. De fuut moeten we zoeken op open water met hier en daar wat beschutting van planten en struiken, kanalen, beken, soms stadsvijvers of op meren en grote plassen zijn ideale plekken. Al vroeg in het voorjaar zoekt het mannetje een vrouwtje op en als ze elkaar mogen (zie foto hiernaast), wordt er een gigantisch mooi paringsritueel in werking gezet. baltsende futenMet opgezette kragen, zwemmen ze eerst een heel eind van elkaar weg om vervolgens behoorlijk snel naar elkaar toe te zwemmen, om dan met de borst iets omhoog uit het water te komen, dit ritueel wordt vele keren herhaald (zie foto), net als het tussen door met de snavels langs elkaar heen te gaan. Als de liefde bijna bezegeld is duiken beide futen onder en komen met een stukje waterplant weer boven, accepteren ze dit van elkaar, dan is het huwelijk tussen de futen een feit. Nu wordt er naar een geschikte locatie voor de paring gezocht, want ook de paring van de futen is wel heel bijzonder. Het mannetje duwt het vrouwtje behendig naar de wal toe, alwaar ze haar snavel op een in het water liggende rietstengel of tak legt, ter voorkoming dat ze tijdens het paren verdrinkt. Opvallend hierbij is, dat ze steeds de zelfde rietstengel of tak gebruiken tijden hun paringsritueel. De nu volgende foto,s, die ik heb gemaakt bij de sluis in “Wiene” zijn zeer zeldzaam qua opname en geven u een indruk hoe deze paring plaats vindt. futen rietHet mannetje duwt het vrouwtje naar de wal, het vrouwtje legt haar snavel in dit geval op een tak (foto 1). Het mannetje bestijgt het vrouwtje voorzichtig en neemt de goede positie in (foto 2). futen parendNu is de paring onder luid geschreeuw van het mannetje een feit (foto 3)en kunnen ze een nest bouwen. Eerst wordt er gekeken naar een geschikte plek, is die gevonden dan kan de bouw hiervan echt beginnen.futen parend

HOE EN WAAR IS DE DIERENAMBULANCE “HOF van TWENTE” BEREIKBAAR?

–----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SECR. H MEERSTENS WIEMERINKSWEG 6 7475 BS MARKELO

PENNINGMR. H MEERSTENS WIEMERINKSWEG 6 7475 BS MARKELO

K.V.K.: 08129509


U KUNT DE DIERENAMBULANCE HOF van TWENTE PER TELEFOON BEREIKEN OP 06 30 70 48 10 DIT DAGELIJKS TUSSEN 9.00 UUR EN 20.00 UUR.

DEZE DIERENAMBULANCE RIJDT DUS IN DE GEMEENTE HOF van TWENTE GLOBAAL GENOMEN IS DIT DUS TOT DE GRENS VAN NEEDE, HOLTEN, HENGELO, BORNE, BORNERBROEK EN BECKUM.
–----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
WIJ VERZORGEN TAXIRITTEN VAN EN NAAR EEN DIERENARTS. (IS NIET GRATIS).

WIJ HELPEN ZIEKE EN GEWONDE DIEREN.

WIJ REGISTREREN VERMISTE EN GEVONDEN HUISDIEREN.

WIJ GEVEN VOORLICHTING OP SCHOLEN.

WIJ ASSISTEREN BIJ AANGEREDEN WILD.

WIJ VERVOEREN EXOTISCHE DIEREN NAAR DE OPVANG INDIEN NODIG.

WIJ ASSISTEREN BIJ INBESLAGNAME VAN HUISDIEREN.

VERDER DOEN WE ALLES WAT BETREKKING HEEFT OP HET DIERENWELZIJN.

–----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

U KUNT ONS VRIJWILLIGERSWERK STEUNEN DOOR EEN BEDRAG OVER TE MAKEN OP REKENINGNUMMER NL 22 RABO 0110 9770 68 t.a.v. DIERENAMBULANCE.

Hoog boven in de nok van de schuur was een uilenkist bevestigd, met een vlieggat naar buiten. Een vrijwilliger van stichting ''Hofvogels'' ging voorzien van handschoenen en een emmer via een ladder richting de uilenkast (moet je volgens mij geen hoogtevrees hebben). Eenmaal bij de uilenkast aangekomen, werd het deurtje geopend en werd met een luidde schreeuw naar beneden geroepen, dat er vier jongen in zaten. Deze jongen werden voorzichtig in de emmer gezet, om vervolgens via de ladder naar beneden te worden gebracht.

vier kerkuilenBeneden zaten behoorlijk wat toeschouwers om het ringen en natuurlijk de jonge kerkuilen eens van dicht bij te kunnen zien. Vogelringer Leonard zat beneden ook klaar om de ringen bij de “uilskuikens” aan te brengen. Tussen de jonge kerkuilen zat een behoorlijk verschil in grote, dit komt omdat het vrouwtje om de dag een ei legt en dus ook de jonge uiltjes om de dag worden geboren. De jonge kerkuilen krijgen een open voetring om hun poot, zo,n open voetring kun je dus weer van de poot afhalen, maar dit is natuurlijk niet de bedoeling bij een nog levende kerkuil. Anders wordt het natuurlijk als zo,n uil op welke manier dan ook dodelijk verongelukt en word gevonden. Op zo,n ring staat een nummer, een jaartal en vogeltrekstation Arnhem, onze vogelringer Leonard heeft deze gegevens dus netjes op papier gezet en opgestuurd naar dit vogeltrekstation en zo kan dus achterhaald worden, waar deze kerkuil geboren is, hoeveel jongen of er in het nest zaten, hoe oud deze is en hoe ver hij / zij van de geboorte plek af is gevonden. Toch is het niet echt handig om als leek met zo,n dode kerkuil aan de haal te gaan, want voordat je er erg in hebt zit je in grote moeilijkheden, deze uilen zijn dus ook bij de Wet beschermd en mag je levend of dood niet in je bezit hebben. Beter is het om hem / haar te laten liggen en iemand van de vogelwerkgroep of de dierenambulance in te schakelen.

kerkuil ringen 2Voordat de “uilskuikens” terug worden geplaatst, worden ze gewogen, wordt de vleugellengte opgemeten en de voetring nog een keer met een speciale tang aangeknepen, dan is het zover dat ze terug mogen in de uilenkast en hopen we met zijn allen, dat ze nog lang en gelukkig zullen leven.